Ghid de buna practica si pregatire a motocicletei pentru vara si un nou kit de lant

Comments · 188 Views

Pe drumuri de vara cu un kit lant nou! Ghid de buna practica si pregatire a motocicletei pentru sezonul estival.

Vara aceasta este mai tare decat marea relaxare de dupa lunga perioada de carantina! Pentru ca vremea torida nu te mai poate opri sa ramai in casa, ci sa fugi cu motocicleta ta vazand cu ochii!

           

Pregatirea unei motociclete pentru un drum lung este o etapa absolut necesara pentru a evita neplaceri ulterioare care pot impacta direct la nivelul costurilor, al banilor si, mai grav, asupra vietii. Asa cum prepari bagajele pentru plecare cu maxima minutiozitate, asa trebuie sa ai grija ca motocicleta ta sa fie gatra pentru a putea aborda trasee lungi fara griji suplimentare.

           

Primul pas, indiferent ca vorbim despre vara sau iarna, este sa faci o revizie spontana a motocicletei. Daca timpul iti permite, poti apela la un service autorizat pentru aceasta operatiune. Chiar daca un set de verificari, cum ar fi cea a uleiului moto pot fi realizate fara probleme de catre tine, este indicat, insa, ca unele operatiuni sa cada in responsabilitatea unui mecanic specializat.

 

Pregatirea motocicletei pentru un drum lung pe timp de vara

           

Vara este anotimpul in care multi dintre noi isi iau concediu, iar drumurile cu masina sau cu motocicleta pana la munte sau pana la mare pot lua o intorsatura negativa daca nu ai avut grija sa pregatesti din timp motocicleta, pentru a inlocui acele piese aflate intr-o stare avansata de uzura.

           

Un kit lant de la unimotors.ro dealer autorizat, ti-ar putea fi de folos in cazul nefericit al cedarii sistemului de transmisie.

Acest set de pregatiri pentru drum vor cuprinde urmatoarele activitati absolut necesare:

 

  1. Verificarea starii anvelopelor si a presiunii

          

Ca regula general valabila, pneurile nu trebuie sa prezinte crapaturi, umflaturu, iar inaltime profilului trebuie sa fie de minum 4 milimetri. Daca presiunea din anvelope nu este una optima, prezia manevrarii scade, iar consumul de carburant este in crestere. Presiunea anvelopelor trebuie veroficata la rece, nu imediat duoa ce ai folosit motocicleta pentru o buna bucata de timp.

           

Trebuie sa mai retii si faptul ca, daca vehiculul este incarcat la maxim, atunci si cauciucurile trebuie umflate la presiunea maxima specificata in cartea tehnica a motocicletei.

  1. Verificarea lichidului de frana

           

Nivelul lichidului de frana este extrem de important, in plus, specialistii iti vor recomanda sa il schimbi la maxim 2 ani sau la 10000 de kilometri. In mod normal, nivelul lichidului de frana nu trebuie sa scada foarte mult de la ulima verificare, In cazul in care nivelul de lichid de frana este considerat prea scazut, trebuie sa completezi pana la nivelul indicat, dar se impune, in plus, si o verificare a sistemului de franare intr-un service autorizat.

  1. Verificarea uleiului moto

           

Verificarea uleiului moto este la fel de importanta precum verificarea lichidului de frana. Trebuie, asadar, sa te asiguri ca nivelul uleiului moto este optim, iar, in caz de nevoie, sa mai completezi pana la nivelul indicat.

           

Verificarea uleiului moto se face tot la rece, atunci cand motocicleta nu a fost folosita o perioada de timp. Vara, la temperaturi ridicate, motorul functioneaza in regim de temperatura inalta si, din acest motiv, uleiul trebuie sa fie intr-o stare foarte buna si la un nivel corect pentru a evita uzura excesiva a componentelor in miscare din alcatuirea motorului.

           

Daca optam pentru schimbarea uleiului moto, atunci se recomanda si schimbarea filtrului de ulei.

           

Alte lucruri de facut inainte de porni la drum vara:

- verifica placutele de frana si sistemul de franare si inlocuieste-le daca este cazul;

- schimba filtrul de ulei moto daca este nevoie;

- inlocuieste kitul lant vechi cu unul nou daca este cazul;

- acorda o atentie sporita componentelor motorului, pentru ca vor avea de suferit de pe urma caldurii excesive.

           

In concluzie, iti dorim un drum cat mai linistit vara aceasta si sa ai parte de o calatorie frumoasa! 


Comments